Kunstenaars: Nathalia Zoer

Deze week stelt een andere kunstenares zich voor: Nathalia Zoer. Ze maakt weer hele andere werken dan de vorige kunstenaars die in deze rubriek aan bod zijn gekomen.

Door: Nathalia Zoer

Ik ben Nathalia Zoer, beeldend kunstenares en autodidact. Eigenlijk vind ik dat een prachtig woord, autodidact. Een woord dat diverse discussies op gang heeft gebracht, een woord dat ervoor zorgde dat menig kunstenaar in het verleden absoluut niet serieus genomen werd. Er zijn gelukkig talloze voorbeelden van succesvolle kunstenaars die autodidact zijn.

Ik zeg altijd creativiteit kun je niet leren, technieken en materiaalkennis zijn aan te leren. Natuurlijk zal niet iedereen het met me eens zijn. Maar dat hoeft ook niet. Het is net als met kunst, smaken verschillen. Ik vind ook niet alles mooi. Dat is het leuke aan kunst, het veelzijdige, zoveel kunstenaars, zoveel verschillende kunst.

Dat brengt mij op het punt om het over mijn eigen kunst te hebben. Ik heb me niet vastgepind op één ding. Ik werk met verschillende materialen, technieken en thema’s. De natuur vind ik bijvoorbeeld een dankbaar onderwerp om te gebruiken in mijn werk. We hebben het maar en moeten er zuinig op zijn. Ik probeer de natuur op een andere manier te laten zien. Regelmatig combineer ik dit met de menselijke natuur. Vaak lopen mensen aan de bijzonderheden van de natuur voorbij. Door mijn wijze van werken kijken de mensen er op een andere manier naar, vaak met verbazing.

 

Ik heb altijd een camera bij me en maak veel foto’s. Meestal weet ik al wat ik met de gemaakte foto wil doen, soms ook niet. De foto’s gaan in mijn bestand, die ik regelmatig doorspit.

 

Water vrouw door Nathalia Zoer

Water vrouw door Nathalia Zoer

De foto die ik gebruikt heb voor Watervrouw, heb ik genomen in Kroatië, in het natuurpark Krka. Ik heb deze foto af laten drukken op canvas en de vrouw erin getekend. Daarna heb ik de vrouw ingekleurd met inkt en tempera.

Rots vrouw door Nathalia Zoer

Rots vrouw door Nathalia Zoer

 

De foto die ik voor Rotsvrouw heb gebruikt, is ook in Kroatië genomen en afgedrukt op canvas. De vrouw heb ik erop getekend in houtskool, in de rots rechtsboven staat een stukje tekst verstopt.

 

Bij door Nathalia Zoer

Bij door Nathalia Zoer

Deze foto heb ik genomen in Luxemburg. Op de rechter zonnebloem is een bij te zien. Ik heb er zelf een bij bijgetekend en in tempera opgezet.

Band door Nathalia Zoer

Band door Nathalia Zoer

Boot door Nathalia Zoer

Boot door Nathalia Zoer

Emmer door Nathalia Zoer

Emmer door Nathalia Zoer

Deze 3 foto’s zijn genomen in Kroatië, in het dorpje Nin. Nadat ik de bloemen erop heb geschetst, heb ik deze ingeschilderd met acryl wat ik gemengd heb met een gel medium, zodat je de foto er door heen kunt zien.

 

De werken Rotsvrouw, Bij, Band, Boot en Emmer zijn momenteel samen met een groot deel van mijn andere werken te zien op mijn tweede expositie in verzorgingstehuis Overvest in Enkhuizen.

 

Zoals ik hierboven al schreef, werk ik met meerdere materialen. Ik vind het leuk om verschillende dingen te doen, dingen uit te proberen.

Bloem door Nathalia Zoer

Bloem door Nathalia Zoer

Het schilderij Bloem is een werk dat ik in acryl gemaakt heb, hierbij heb ik de kleuren op het doek gemengd.

 

Nature blauw door Nathalia Zoer

Nature blauw door Nathalia Zoer

Nature rood door Nathalia Zoer

Nature rood door Nathalia Zoer

Nature groen door Nathalia Zoer

Nature groen door Nathalia Zoer

De werken Nature zijn laag over laag gemaakt, hierbij zorgde ik ervoor dat de onderliggende laag steeds nog nat was.

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen en probeer mijn grenzen te verleggen. In de periode dat mijn eerste expositie plaats vond, heb ik alle informatie die ik maar kon vinden over tempera verzameld. Weken lang, was mijn laptop mijn grootste vriend. In Nederland was bijna geen informatie te vinden, ik kwam in Amerika en omstreken terecht. Nadat ik alles had doorgelezen, heb ik uitgezocht welke boeken ik het beste kon bestellen om mijn kennis te vergroten. Het duurde even voor ik mijn geliefde boeken binnen kreeg, ze moesten van ver komen.

Ik was al enthousiast geworden over tempera, na het spitten op internet, mijn jubelstemming werd nog groter toen ik mijn boeken opensloeg. Wat een geweldig medium om mee te werken. De voorbereidingen duurde maanden, ik wilde alles doorgelezen hebben voor ik materialen ging kopen.

Nu vraag je je misschien af wat er zo bijzonder is aan tempera. Tempera is een eeuwenoude techniek en uniek qua glans. Daarnaast is tempera erg duurzaam en zijn er zelfs werken uit de Middeleeuwen terug gevonden, die nog in perfecte staat verkeerden.

Ik maak mijn verf zelf, met pigmenten, eigeel en gedistilleerd water. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor kant en klare tempera verf uit tubes, maar ik vind het leuker om het zelf te maken. Tempera gebruik ik voornamelijk op hout (masonite), of speciaal papier. Als je met tempera gaat werken moet je geduld hebben, de verf is dun en je werkt met fijne penselen. Je bouwt het werk als het ware op, laag over laag. Dit is een heel andere manier van werken als acryl. De beginperiode dat ik begon te schilderen met tempera was een leerperiode, wat ik gelezen had in praktijk brengen. Oefenen, oefenen, informatie terug zoeken. Mijn eigen draai eraan geven en natuurlijk dingen uitproberen. Ik leer nog steeds nieuwe dingen en verbeter mijn techniek continu.

Klaprozen door Nathalia Zoer

Klaprozen door Nathalia Zoer

Dit werk is in tempera gemaakt op masonite. Als je met tempera werkt moet je zorgen dat je alles goed voorbereidt. De ondergrond moet goed zijn, daarna kun je de schets gaan maken, die je daarna opzet in inkt. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de schaduwpartijen. Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met verven. In dit werk zitten op sommige plekken wel zestien lagen verf.

 

Cactus door Nathalia Zoer

Cactus door Nathalia Zoer

Dit is een tempera werk gemaakt op papier, wat geschikt is voor tempera. Dit kostte een stuk minder tijd om te maken dan het werk Klaprozen.

Omdat het werken met tempera veel tijd kost en het behoorlijk intensief is, wissel ik het af door te werken met andere materialen. Momenteel werk ik aan de voorbereiding van een nieuw project in tempera. Dit is een groot project, dat bestaat uit tien werken.

Ik geniet van elke minuut die ik werk. Meer over mij en mijn werk kun je vinden op www.nathaliazoer.nl en je kunt me volgen op twitter.com/nbzoer.

 

Nathalia Zoer

 

 

This entry was posted in Fotografie, Gemengde technieken, Kunstenaars, Schilderen, Tekenkunst and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to "Kunstenaars: Nathalia Zoer"

Leave a reply

*