Tekening kat op de bank

Na een tijdje stilte op de blog door drukte in mijn prive leven, is hier weer een nieuwe blog. Deze keer gaat het over tekenen.

Ik heb echt al in tijden niet getekend. Vandaag kreeg ik er weer eens zin in. Ik heb wat spullen bij elkaar gezocht, ben eens op de bank gaan zitten en heb gewoon iets getekend. De spullen die ik heb gebruikt zijn een ikea-potloodje en een blaadje printerpapier. Het hoeft allemaal niet zo duur te zijn 😉

Toen ik jonger was heb ik wel eens wat getekend. Ik ben er nooit echt heel goed in geworden. De dingen waar ik goed in was waren vooral landschappen en bomen. Natekenen kon ik wel een beetje, maar ik ben er nooit echt mee verder gegaan. Net als in de andere blogs is tekenen wel iets waar ik beter in zou willen worden. Vroeger heb ik geprobeerd in de mangastijl te tekenen. Daarmee heb ik wel redelijk geoefend toen, maar eigenlijk kon ik alleen maar gezichten tekenen met een 2/3 aanzicht. De lichamen kon ik echt niet goed in verhouding tekenen. Om daarmee te oefenen had ik toen geen tijd omdat er ook huiswerk gemaakt moest worden 🙂

Eigenlijk heb ik sindsdien niet echt meer een tekening gemaakt, tot vandaag. Een van de katten lag weer eens op de rugleuning van de bank te slapen. Dus heb ik dat als onderwerp gekozen. Van het willen tekenen van de kat op de bank kwam de rest van het omliggende interieur ook op papier te staan! Ik ben, denk ik, hooguit 10 minuten bezig geweest met de tekening.

Verhoudingen

De verhoudingen kloppen ook niet helemaal. Zo is de voorste zitting van de bank een stuk groter dan de achterste, maar het gaat om het idee. De ruimte achter de bank is in de echte situatie ook een beetje vreemd, maar op de tekening is deze nogal uit proportie. Voor de compleetheid heb ik ook een foto bij dit bericht gevoegd met de situatie zoals die in het echt is. Ik kreeg de situatie zoals die is getekend niet precies op de foto, dus het standpunt voor de foto is iets anders dan de tekening.

Schaduwen en vouwen

Alle banken hebben natuurlijk vouwen en daarmee schaduwen. Ik heb geprobeerd om de bijhorende schaduwen van de vouwen te tekenen. Dit is echter iets waar ik niet zo heel goed in ben. Hiervoor zou ik echt de tijd moeten nemen. Gezien ik hooguit 10 minuten aan de tekening heb besteed, heb ik daar de tijd niet voor genomen 😉 Het is wel iets waar ik beter in wil worden. Dus als iemand nog wat tips voor me heeft om zoiets goed te kunnen tekenen, moet diegene het even laten weten in een reactie onder dit bericht 😉

Ik heb wel enkele vouwen van de bank goed op de tekening gezet. Die zijn ook gewoon nodig om zo de vormen van de bank goed duidelijk te maken. Omdat het een witte bank is, is het moeilijk om de vormen van de kussens goed aan te geven zonder al te veel lijnen op papier te zetten.

Achtergrond

De objecten en vormen op de achtergrond heb ik niet heel veel tijd aan besteed. De reden voor het tekenen daarvan was omdat de rest van het papier anders zo leeg zou blijven. Er zou anders alleen maar een bank met een slapende kat erop staan.

 

Dawnlight

Zoals jullie kunnen lezen ben ik nogal kritisch op mijn eigen werk. Ik vind van mezelf dat ik heel realistisch zou moeten kunnen tekenen. Dat is alleen niet haalbaar binnen de tijd die ik neem om te tekenen. Het liefst maak ik veel meer tekeningen, schilderijen of andere dingen dan dat ik lang stil blijf staan bij ÊÊn ding. Ik wil vooral veel leren. Dawnlight is daarvoor bedoeld. Heb je een kritische blik nodig van iemand die van veel verschillende dingen een beetje weet, maar het overzicht niet verliest? Dan moet je bij mij zijn 😉 Andersom zoek ik mensen die mij eens wat tips kunnen geven 🙂

 

Brian

Ik ben de eigenaar en webmaster van Dawnlight.nl Ook ben ik een liefhebber van vintage verlichting, meubels, accessoires en (zelfgemaakte) kunst.

Dawnlight Doodle Film Tekenkunst

Doodle – Leeuwenkop

Om creativiteit op gang te krijgen of te houden, doen tekenaars vaak aan doodlen. Dit is het schetsen van dingen die in je opkomen. Ik heb dit doodlen heel letterlijk genomen. Ik ben begonnen met het zetten van een aantal lijnen. Deze lijnen vormen eerst een abstract geheel. Door steeds meer willekeurige lijnen te tekenen […]

Lees meer
3D-art Animatie Beeldhouwen Drukkunst Film Fotografie Gedichten Kunstenaars Kunstroute Muziek Schilderen Schilderkunst Tekenkunst Verhalen

Kunstroute Ugchelen: 4 oktober 2013

Op zondag 6 oktober 2013 van 10.00 uur tot 17.00 uur vindt de vijfde editie van de kunstroute Ugchelen plaats. Er zijn deze keer 42 locaties waar kunstenaars hun werk exposeren. Beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie en nog veel meer vormen zijn te bewonderen. Op enkele locaties is zelfs de mogelijkheid om te genieten van muziek. Meer […]

Lees meer
Beeldhouwen Drukkunst Fotografie Gedichten Gemengde technieken Kunstenaars Kunstroute Schilderen Schilderkunst Tekenkunst Verhalen

Kunstroute Hurdegaryp 28 en 29 september 2013

Ieder jaar in het laatste weekend van september wordt de kunstroute Hurdegaryp gehouden. Kunstenaars uit het dorp stellen u in de gelegenheid om hun werk te bekijken: thuis, in het atelier of op een andere locatie. De kunstroute is voor het eerst gehouden in 2000 ter gelegenheid van Simmer2000 en is inmiddels uitgegroeid tot een […]

Lees meer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten