Stap voor stap tekenen van een stadsgezicht

Het is een tijdje wat rustiger geweest op de Dawnlight. De feestdagen zijn inmiddels afgelopen. We hebben weer nieuwe inspiratie op kunnen doen om weer eens lekker creatief bezig te  zijn!


Vandaag wil ik het hebben over het stap voor stap tekenen van een stadsgezicht. Je kan natuurlijk een bestaand stadsgezicht natekenen. Je kan gewoon uit het raam kijken en je eigen straat natekenen. Of je zoekt een park of watertje op en je tekent de skyline van je eigen stad. Een veel gemaakte “fout” bij natekenen is dat je alles zo perfect mogelijk wil tekenen. Dat kan lukken, maar dan ben je ook een hele tijd bezig. Het zal je dan veel frustratie opleveren om alles zo perfect mogelijk na te tekenen. Ook tekeningen die minder precies zijn, kunnen erg mooi zijn.

Ik heb het anders gedaan. Ik heb er zelf een bedacht. Dat heeft wel wat. Dan kan je lekker je eigen wereldje tekenen zoals deze in je hoofd zit. Dan kan je ook minder fout doen 😉

Hieronder een voorproefje van het eindresultaat. Ik zal je meenemen in de 10 (denk)stappen die ik heb gezet om tot mijn uiteindelijke tekening te komen. In de eerste instantie had ik het idee om alleen een skyline te tekenen. Al vrij snel veranderde dat. Het werd een stukje stad met een mooi uitzicht 😉

stap 10 eindresultaat
stap 10 eindresultaat

 

Stap 1: Ik ben begonnen met het tekenen van één huizenblok met voortuinen en een straat ervoor. Omdat mijn idee was om een skyline te maken, heb ik niet heel veel details toegevoegd aan het huizenblok.

Stap 1 huizenblok 1
Stap 1 huizenblok 1

Stap 2: Één huizenblok zou nog geen skyline maken. Er moesten dus meer huizen bij. Het volgende huizenblog heb ik er toen bij getekend.Dit waren weer hele andere huizen dan het eerste huizenblok. Ze zijn een verdieping hoger, maar qua uiterlijk passen ze wel bij het eerste blokje met huizen.

stap 2 huizenblok 2
stap 2 huizenblok 2

Stap 3: De volgende stap was het tekenen van een flat. Van tevoren had ik nog geen idee hoe de flat eruit moest komen te zien. Ik ben dus begonnen met het tekenen van een blok. Omdat ik wel een iets spannendere flat wilde tekenen, heb ik er “happen” uit gehaald zodat het gebouw een iets leukere vorm kreeg.

stap 3 flat
stap 3 flat

Stap 4: Daarna verzon ik een parkje tegenover de flat. De flat heeft geen balkons voor de bewoners, dus zou het wel leuk zijn om een parkje te hebben tegenover de flat om op uit te kijken. Ook moeten de bewoners van de flat hun auto kwijt. Het kleine weggetje vanaf de straat naar de zijkant van de flat (met slagbomen, maar die zie je niet zo duidelijk) gaat naar de parkeerkelder onder de flat.

stap 4 openbare ruimte
stap 4 openbare ruimte

Stap 5: Hierna ben ik verder gegaan met het parkje verder vorm te geven. Ook bedacht ik me ineens dat de mensen in de eerste twee blokken met huizen hun auto niet in de straat zouden kunnen parkeren. Daarvoor moest er dus een parkeerterrein komen. Ik vond het saai om een rechthoekig parkeerterrein te maken. Het is daarom een driehoekig parkeerterrein geworden.

stap 5 parkeerplaats
stap 5 parkeerplaats

Stap 6: Ik besloot dat het kleine gebiedje genoeg bebouwd was. Ik heb daarna een weg er omheen getekend en een horizon bepaald. Het leek me wel een leuk idee om een leuk uitzicht te maken. Ik kwam op het idee dat het buurtje aan de kust zou liggen. De weg er omheen zou een soort promenade worden waar mensen bijvoorbeeld hun hond uit kunnen laten of leuk kunnen uitkijken naar boten die voorbij varen of de zonsopkomst 😉

stap 6 promenade
stap 6 promenade

Stap 7: De volgende stap was het tekenen van de zon. Maar bij de kust heb je ook andere dingen nodig. Iets verderop tekende ik daarom een vuurtoren. We moeten niet hebben dat de boten tegen de kust op varen hè! Bij zee horen boten. Ik heb drie verschillende boten getekend.

stap 7 zon en boten
stap 7 zon en boten

Stap 8: Water is altijd in beweging. Langs de kust staat altijd wel een beetje wind. Wind en stroming betekenen golven! De volgende stap was het tekenen van de golven die ervoor zorgden dat het water ook op water begon te lijken.

stap 8 golven
stap 8 golvenStap 9: Water en bootjes zijn wel leuk allemaal, maar meestal zijn er wel wat wolken aan de hemel te zien. Dat is de volgende stap. Wolken laten zich niet tegenhouden door de zonnestralen. Wolken kunnen ook voor de zon langs gaan. Het is niet heel realistisch om alleen wolken rondom de zon te tekenen. Al ligt dat natuurlijk ook een beetje aan het weer.

stap 9 wolken
stap 9 wolken

Het was voor mij de eerste keer dat ik wolken echt probeerde te tekenen. Wolken natekenen door naar de lucht te kijken is heel lastig. Ze zijn altijd in beweging. Als je net naar boven hebt gekeken om de vormen van de wolk te bekijken om ze daarna te tekenen en daarna weer omhoog kijkt, kan de wolk er weer heel anders uit zien. Eigenlijk maakt dat het tekenen van wolken niet zo heel moeilijk. Het maakt niet heel veel uit hoe je ze tekent. Misschien dat ik in een volgende blog eens uitleg hoe ik de wolken in deze tekening heb getekend.

Stap 10: Ik besloot dat er nog meer wolken moesten komen! Ook besloot ik nu om sommige lijnen iets duidelijker te maken en de grote flat wat meer structuur te geven. Toen vond ik dat de tekening voor dit moment wel af was. Heel misschien ga ik er later nog mee verder om nog meer details te tekenen. Er loopt bijvoorbeeld niemand op straat. Dat kan eigenlijk niet in een stad 😉

stap 10 eindresultaat
stap 10 eindresultaat

 

 

Brian

Ik ben de eigenaar en webmaster van Dawnlight.nl Ook ben ik een liefhebber van vintage verlichting, meubels, accessoires en (zelfgemaakte) kunst.

One thought on “Stap voor stap tekenen van een stadsgezicht”

  1. Ik vind de tegenstelling van de ene kant van de tekening met de andere kant van de tekening interessant. Aan de ene kant heb je een mooie en vredige zee en aan de andere kant heb je een stad wat vol is gezet door de mens met allerlei gebouwen en parkeerplaatsen. Wat ik ook apart vind aan de tekening is dat er geen kust is. Het lijkt wel opgeslokt te zijn door de mens met een promenade die mij doet denken aan een aangelegde snelweg. Ter compensatie hiervan is een klein parkje aangelegd wat het maar verdiend om voor de helft van de tekening er op te staan.
    Ik vind het erg leuk dat alle stappen van de tekening zijn weergegeven en dat er is uitgelegd hoe de tekening tot stand is gekomen.
    Ik ben benieuwd hoe de tekening er uit zou zien in kleur! Ingekleurd met waterverf of pastelkrijt.

Comments are closed.

Dawnlight
Dawnlight

Van Dawnlight naar Dawnlight Vintage & Art

Deze website bestaat al een tijd. Soms is het tijd voor verandering. In de loop van de jaren zijn er blogs op de site verschenen die vooral gaan over kunst en tips en tricks om zelf kunst te maken. Dit vind ik nog steeds erg leuk en interessant. Mijn wereld heeft zich in de tussentijd […]

Lees meer
Dawnlight Doodle Film Tekenkunst

Doodle – Leeuwenkop

Om creativiteit op gang te krijgen of te houden, doen tekenaars vaak aan doodlen. Dit is het schetsen van dingen die in je opkomen. Ik heb dit doodlen heel letterlijk genomen. Ik ben begonnen met het zetten van een aantal lijnen. Deze lijnen vormen eerst een abstract geheel. Door steeds meer willekeurige lijnen te tekenen […]

Lees meer
3D-art Animatie Beeldhouwen Drukkunst Film Fotografie Gedichten Kunstenaars Kunstroute Muziek Schilderen Schilderkunst Tekenkunst Verhalen

Kunstroute Ugchelen: 4 oktober 2013

Op zondag 6 oktober 2013 van 10.00 uur tot 17.00 uur vindt de vijfde editie van de kunstroute Ugchelen plaats. Er zijn deze keer 42 locaties waar kunstenaars hun werk exposeren. Beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie en nog veel meer vormen zijn te bewonderen. Op enkele locaties is zelfs de mogelijkheid om te genieten van muziek. Meer […]

Lees meer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten