Landschap en vrije vertaling Mondriaan

Een paar weken terug hielden we weer eens een schildersessie thuis. Het is eigenlijk voor het eerst dat ik een redelijk realistisch landschap heb geprobeerd te schilderen. Al was ik dat niet eens van plan van tevoren.

Ik ben begonnen met het mengen van een paarse kleur en deze op het papier te zetten in een diagonale lijn. Daarna begon ik een blauwe kleur te mengen en deze als volgende β€œband” op het papier te zetten. Daarna begon ik door te krijgen dat het op een beek in het landschap begon te lijken en ben ik daarmee verder gegaan. Ik begon groene kleuren te mengen die beplanting voor moesten stellen en ook andere kleuren blauw waarmee ik diepte in het water aan kon geven.

Ook heb ik voor het eerst een waaierkwast gebruikt. Het was een beetje spelen, maar je kunt er wel leuke dingen mee doen. Je kan er bijvoorbeeld wat riet of waterplanten in je schilderij mee aanbrengen.

Waaierkwast
Waaierkwast

Een tip die ik kan geven voor mensen die een relatief realistisch landschap willen schilderen is om enkele basiskleuren te mengen en deze te gebruiken om andere kleuren te mengen om zo diepte, kleurverschillen of beplanting te schilderen. Dit zorgt ervoor dat de kleuren in je schilderij deels met elkaar overeenkomen en er een leuk realistisch beeld ontstaat.
Een andere tip die ik kan geven is om bij het schilderen van planten met een waaierkwast de kwast redelijk droog te houden en de verf niet te nat. Dit zorgt ervoor dat je mooie dunne lijntjes kan schilderen en de verf niet zo veel uitloopt.

Beek
Beek

Na het schilderen van de beek wilde ik iets schilderen met wat vrolijkere kleuren. Ik wilde niet al te veel kleuren mengen, dus heb ik ervoor gekozen om primaire kleuren te gebruiken die direct uit de tubes kwamen. Verder heb ik de (eigenlijk geen) kleur zwart gebruikt. Dit is dan ook een vrije toepassing van de kleuren die Mondriaan ook gebruikte in zijn beroemde schilderijen.

Ik ben begonnen met het zetten van (naar mijn mening) mooi gevormde zwarte lijnen. Als snel vond ik deze op bloemen lijken. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik daarvoor het landschap had geschilderd πŸ˜‰ Bloemen hebben kleuren. Vooraf had ik bepaald om alleen primaire kleuren toe te passen. Hierna heb ik op gevoel bepaald waar welke kleur moest komen. Ik heb geprobeerd om met mijn kwaststreken bij het invullen van de vlakken het effect van bladeren te maken. Ik weet alleen niet of dat zo duidelijk te zien is op de bijgevoegde afbeelding.

Vrije vertaling Mondriaan
Vrije vertaling Mondiaan

Zoals jullie merken, ben ik vooral zoekende naar leuke technieken. Ik deins er niet voor terug om nieuwe technieken te proberen. Verder heb ik niet echt een voorkeur voor een bepaalde kunstvorm. Ik vind alles wel interessant πŸ™‚ Welke vinden jullie interessant?

Brian

Ik ben de eigenaar en webmaster van Dawnlight.nl Ook ben ik een liefhebber van vintage verlichting, meubels, accessoires en (zelfgemaakte) kunst.

2 thoughts on “Landschap en vrije vertaling Mondriaan

  1. de vrije vertaling van Mondriaan vind ik t mooist. Omdat we eenieder een beeld of foto anders zien. En daardoor ook anders overbrengen op doek of papier. Dit vind ik erg origineel en uniek gemaakt. het heeft iets eigens.

    Veel succes!

  2. Bedankt voor je reactie!

    Ik ben zelf nogal van vloeiende lijnen. De primaire kleuren kwamen er later bij, maar maken het beeld wel “af”.

Comments are closed.

Dawnlight
Dawnlight

Van Dawnlight naar Dawnlight Vintage & Art

Deze website bestaat al een tijd. Soms is het tijd voor verandering. In de loop van de jaren zijn er blogs op de site verschenen die vooral gaan over kunst en tips en tricks om zelf kunst te maken. Dit vind ik nog steeds erg leuk en interessant. Mijn wereld heeft zich in de tussentijd […]

Lees meer
Kunstenaars Materialen Schilderen

Schildersezels: atelierezel, veldezel, tafelezel

Wat is een schildersezel? Een schildersezel is een houten of metalen standaard waarop je je schildersdoek vast kan zetten. Het gebruiken van een ezel maakt het makkelijker om het doek te beschilderen omdat je de ezel af kan stellen op je zit- of sta houding. Hierdoor krijg je minder of geen last van je spieren […]

Lees meer
Schilderen

Video: De Vuurtoren

In deze video laat ik jullie zien hoe mijn laatste schilderij tot stand is gekomen. Het schilderij is gemaakt op papier. voor dit schilderij heb ik gewoon het papier van een schetsblok gebruikt. Het nadeel van het schilderen op papier is dat het papier gaat opbollen als er verf, water of iets anders dat vochtig […]

Lees meer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten