Hoe kan ik een foto op hout plakken in 8 stappen?

Heb je een foto gemaakt die je wel erg mooi vind? Zou je er wel eens wat meer mee willen doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden om de foto aan je vrienden en kennissen te laten zien. Je kan de foto groot uit laten printen op fotopapier, je kan hem op hout laten printen, je kan hem op canvas laten printen, je kan hem op glas laten printen of je kan hem op allerlei metalen laten printen.
Je kan hem ook zelf ergens op plakken! Denk bijvoorbeeld ook eens aan het overbrengen van de foto op een t-shirt. Of anders het overbrengen op glas.

Het is het makkelijkste om de foto op de sturen naar een website die vervolgens de foto ergens op printen waarna ze hem bij je thuis afleveren. Er zijn vele mogelijke websites die dit doen. Het kan creatiever!

Je kan ook je foto zelf ergens op plakken. Dat is makkelijker dan je denkt! Als je het gewoon een keer wil proberen om een foto op hout te plakken zonder dat je er allerlei spullen voor moet kopen kan je beter kijken op deze pagina. Je kan het ook iets professioneler en duurzamer aanpakken en het onderstaande stappenplan volgen.Welke materialen heb je nodig?

Om je foto op een stuk hout te plakken heb je de volgende materialen nodig:

 1. een mooie digitale foto/scan/afbeelding
 2. een laserprinter
 3. printerpapier
 4. mod podge
 5. gel medium
 6. een grote (grove) kwast
 7. een stuk hout met een recht oppervlakte waarop je de afbeelding wil overbrengen.

Stap 1

Print de foto/scan/afbeelding in spiegelbeeld uit met de laserprinter op het gewone printerpapier. Het is belangrijk dat je een laserprinter gebruikt, omdat die op een andere manier print dan een gewone bubblejet printer. Het verschil zit erin dat bij een laserprinter  het kleurenpoeder op het papier wordt gebrand. Bij een bubblejet printer wordt vloeibare inkt op het papier gespoten.
In de volgende stap gaan we een laag aanbrengen die ervoor zorgt dat de inkt wordt overgenomen op het stuk hout. Wanneer de de foto scherp wil overbrengen kan je het beste een laserprinter gebruiken. Bij een bubblejet printer zal de inkt te veel vermengen met het goedje en daardoor uitlopen zodat de foto wat onscherper wordt. Wanneer je het effect van uitgelopen inkt juist leuk vindt, kan je natuurlijk ook eens proberen om een print met een bubblejet over te brengen.

Let erop dat je de foto/scan/afbeelding in spiegelbeeld print. De foto wordt overgenomen op het hout zoals je hem erop legt. Wanneer je de foto niet in spiegelbeeld print, kunnen letters verkeerd om komen te staan. Je kan de afbeelding in elk fotobewerkingsprogramma in spiegelbeeld zetten en printen. Het kan ook in MS Word.

Stap 2

Leg het stuk hout voor je neer. Pak de kwast en het potje/tube gel medium. Smeer het stuk hout in met wat gel medium. Let op dat je het oppervlakte goed insmeert met de gel medium. Je moet ook weer niet te veel gebruiken.

Stap 3

Leg de geprinte foto/scan/afbeelding met de geprinte kant naar beneden op het hout en zorg dat je alle luchtbelletjes tussen het papier en het hout naar de zijkanten veegt zodat de foto goed aansluit op het hout.

Stap 4

Laat alles een nacht lang drogen zodat de inkt uit het papier wordt gezogen en op het hout terecht komt.

Stap 5

Maak het papier goed nat met een zachte spons. Wrijf hierna voorzichtig het papier van het hout af. Let erop dat je niet te hard drukt omdat je anders de inkt die op het hout is overgebracht eraf veegt.
Veeg alle papierrestjes van het stuk hout af en ga door naar de volgende stap!

Stap 6

Pak het potje met mod podge en smeer het oppervlakte met een schone kwast in om een transparante vernis/lak laag over de foto aan te brengen. De mod podge is verkrijgbaar in een matte of een glimmende variant. Je moet zelf maar even kijken wat je het mooiste vindt.

Stap 7

Laat alles nog een keer drogen.

Stap 8

Zet het stuk hout met de foto op een mooie plek in je huis neer zodat iedereen hem kan bewonderen ๐Ÿ˜€

Laat even weten in de reacties op dit bericht of het gelukt is!

Wanneer je een voorbeeld wil zien van het plakken van een foto op hout kan je op de deze pagina een filmpje kijken waarbij de bovenstaande manier wordt gebruikt.

Brian

Ik ben de eigenaar en webmaster van Dawnlight.nl Ook ben ik een liefhebber van vintage verlichting, meubels, accessoires en (zelfgemaakte) kunst.

61 thoughts on “Hoe kan ik een foto op hout plakken in 8 stappen?

 1. Hello, ik ben dit aan het proberen samen met nog iemand, maar ik heb het gevoel het ‘gewone’ printpapier niet goed genoeg is? Moet dit geen dikker papier zijn?

 2. Dunner papier is makkelijker om eraf te vegen nadat de afbeelding over is gebracht op het hout. Het papier moet goed nat worden en er met niet al te veel druk af gaan. Dat is makkelijker met dunner papier.

  Je kan het natuurlijk wel een keer proberen met dikker papier ๐Ÿ˜‰ Ik ben benieuwd of jullie dat dan beter af gaat ๐Ÿ™‚

 3. Wat word er bedoeld met “gel medium”?
  Ben een crea-bea in de dop, dus geen idee wat hier mee bedoeld word :$

 4. Gel Medium is een goedje dat ervoor zorgt dat de inkt vanaf het papier op het stuk hout terecht komt. Het zuigt als het ware de inkt uit het papier.

  Gel Medium wordt ook wel gebruikt om acrylverf wat meer volume te geven. Er zijn vele toepassingen voor Gel Medium. Je kunt het, net als de Mod Podge, kopen bij hobby winkels.

  Binnenkort verschijnt er een artikel op de website waarop we dieper in gaan op toepassingen voor Gel Medium en Mod Podge.

 5. Kan het hout eerst wit geverfd worden? Of gaat het gel medium de verf oplossen?

  1. Ik denk dat het wel moet kunnen. Ik heb zelf alleen op het blanke hout afdrukken gemaakt
   Het ligt er een beetje aan met wat voor verf je het doet en hoe lang je het laat drogen.
   Verf op waterbasis zou wel eens uit kunnen lopen wanneer je de gel medium erop doet. Ook verf op acrylbasis zou wel eens kunnen gaan mengen met de gel medium. Als je na de basiskleur alles heel lang laat drogen zal het eventuele uitlopen minder zijn of zelf helemaal niet gebeuren.

   Heb je er wel eens aan gedacht om met een penseel en hele dunne verf na de afdruk op het hout de vlakken wit te schilderen die je wit wil hebben?

 6. Waar kan je houten platen kopen? En maakt het nog uit of het behandeld- of onbehandeld hout is?

  1. Bij de bouwmarkt kan je stukken hout kopen.
   Een ander idee is om houten vloerdelen met elkaar te verlijmen en daar de afdruk op te maken. Dat geeft weer een heel ander effect. Of je gebruikt het hout van oude meubels of een schutting. Er zijn veel mogelijkheden.

 7. Wat kost het alles bij elkaar? Ik heb zelf wel een laserprinter namelijk lijk me lache om een keer te doen ๐Ÿ™‚

  1. Het hout kan je zo duur maken als je zelf wil. De Gel Medium kan je bij de pipoos of een knutselwinkel halen. In de webshop van de Pipoos kost een tube van 250 ml โ‚ฌ12,95. Daar kan je meerdere afdrukken van maken. Ik heb de Gel medium ook bij de V&D zien staan, maar toen niet op de prijs gelet.

   De Mod Podge kost op dit moment bij de pipoos โ‚ฌ8,80 voor een pot van 236 ml in de webshop. Mod Podge is hetzelfde als lijmvernis. Dit is vast wel goedkoper te krijgen.

   Als je al een laserprinter hebt, hoeft het allemaal niet zo duur te worden. Met een tube/pot Gel Medium of Mod Podge kan je natuurlijk meerdere afdrukken maken. JE kan de spullen online bestellen, maar het makkelijkste is om gewoon bij de pipoos of een andere knutselwinkel langs te gaan ๐Ÿ™‚

  2. Je kan trouwens ook proberen om een foto op canvas over te brengen. Een stuk canvas kan je voor weinig geld kopen bij winkels als Xenos, maar ook V&D en soms de Aldi en de Lidl hebben soms leuke acties. Het werkt precies hetzelfde.

  1. Ik zou het zeker een keer proberen!! Ik ben benieuwd naar het resultaat ๐Ÿ™‚
   Zou je misschien foto’s kunnen maken van het resultaat als het goed is gelukt? Dan kan ik ze misschien op de site zetten ๐Ÿ™‚

 8. Hallo

  ik heb het nu 3 keer geprobeerd veeg alleen steeds stukken weg hoe zacht ik ook veeg..
  met wat kan ik dit het beste schoonmaken zodat alleen de bovenste laag papier eraf gaat en niet de foto?

  groetjes Angela

  1. Hallo,

   Misschien heeft de gel medium meer tijd nodig om de foto over te brengen. Probeer het anders nog eens en geef de gel medium bijvoorbeeld een dag om de foto over te brengen voordat je het papier eraf veegt. Het kan ook zijn dat je te weinig water gebruikt bij het eraf vegen.

   Gewoon blijven proberen! Succes!

 9. Ik heb het georobeerd met een foto uit een tijdschrift. Dit ging prima maar nu is de afbeelding op sommige plaatsen wit uitgeslagen. Heb ik dan teveel gel medium gebruikt?

  1. Dat zou best eens kunnen. Het kan misschien een paar keer misgaan voordat je door hebt hoeveel gel medium je moet gebruiken.

 10. Kan je ook een foto op mdf overzetten ?
  Ik heb het geprobeerd maar het lukt me niet รจcht .
  Groetjes Theresia

  1. Het probleem met MDF is dat het veel vocht opzuigt, dus ook het vocht uit de gel medium. Dat zorgt ervoor dat de gel medium zijn werk niet goed kan doen.

   Wat je er tegen kan doen is de MDF in de grondverf zetten (als je ongegronde MDF hebt gebruikt). Als het om een wat kleiner vlak gaat, kan je misschien ook proberen om het deel waar je de foto op wil aanbrengen eerst met gesso te beschilderen. Dat gaat ook de zuiging van de MDF tegen. Dan heb je alleen wel een witte ondergrond, maar dat heb je met grondverf ook meestal.

   Ik heb zelf nog niet geprobeerd een foto over te brengen op MDF, maar ken wel de zuigende werking ervan. Gesso heb ik nog nooit geprobeerd, maar het zou kunnen werken doordat het gips in de gesso een laag bovenop de MDF vormt.

 11. Is iemand er al achter hoe het wit uitslaan komt?
  Ik heb ook het problem dat ik stukjes foto eraf veeg, hoe kan ik dit voorkomen?

  1. Het kan zijn dat je misschien te weinig gel medium hebt gebruikt, of juist te veel. Dan hecht de foto niet helemaal goed aan de ondergrond, of deze heeft te weinig tijd gehad om te drogen.

   Dat witte uitslaan komt misschien doordat er nog een heel dun laagje papier op zit. De oplossing hiervoor is om het weer goed nat te maken en dan voorzichtig over de foto te vegen zodat deze laag er alsnog af gaat.

 12. Hallo,

  Iemand ook ideeรซn waar ik de foto’s kan laten afdrukken? Ik heb zelf geen juiste printer hiervoor in huis

  1. Je zou het kunnen proberen bij een copyshop. Heb je niet iemand in je omgeving die op een kantoor werkt? Daar staan bijna altijd laserprinters omdat die sneller printen en goedkoper zijn wanneer je veel moet printen.

 13. Dit lijkt me echt leuk om te doen. Ik vraag me af of ik dit op een spiegel ook voor elkaar zou kunnen krijgen?

 14. Nou ik heb er ook al 2 pogingen op zitten.
  1ste keer veel te hand geveegd, jaja geef het toe.
  Daarna veel te veel lijm……..afbeelding maar gelijk er weer af gehaald.
  Nu dacht ik het perfect te hebben, heel zacht geveegd, is de afbeelding weer beschadigt.
  Ik las ergens dat het ook niet te nat moet. (ben bang dat dat het wel eens kan zijn)

  welke ervaring hebben jullie??? Kan dat ook de reden zijn??? te nat………..
  moet je het een beetje nat maken of echt wel nat?????

  O vind het zo leuk, maar krijg het maar niet voor elkaar grrrrrrrrrrrr

 15. Hoi iedereen, met de spons drukken en vegen zorgt er snel voor dat je het eraf veegt.. komt misschien ook door het enthousiasme! het is wel heel goed beschreven hierboven.. ik vond dit filmpje op youtube : http://www.youtube.com/watch?v=ZWARXSSkyLA en hier doen ze het met spons en met vingers eraf halen..

  succes!

 16. Hoi,
  Ik heb ook al 2 poging gedaan en bovenstaande tips uitgeprobeerd, alleen die witte waas gaat er bij mij niet van af!
  Help! Wat kan ik hier aan doen?? Wil graag een knap plankje voor Moederdag klaar hebben :))

 17. Ik vind het erg leuk, maar ik heb al die spullen niet zomaar in huis. Als je alles bij elkaar aan moet schaffen is het nog steeds wel kostbaar, zeker als je het ergens anders voor ongeveer dezelfde prijs kan laten doen. Ben ook een klein beetje bang dat als ik het zelf doe, dat het resultaat dan toch niet zo heel erg mooi wordt als dat je gehoopt had. Ik wil het uiteraard proberen, maar zijn er nog andere dingen waar ik dan op moet letten? Mag het hout bijvoorbeeld wel een reliรซf hebben of moet het echt een vlak stuk hout zijn? Bedankt alvast!

 18. Hoihoi. Ik heb het ook geprobeerd, maar de foto wordt een beetje rood. Hoe komt dit? Komt dat omdat het een gewone printer is en niet een laseprinter? Gr.Mary

 19. Je kunt het ook proberen met acryl vernish matt van de action, dit kost 1.49 geloof ik. Je moet het dan 1,5 tot 2 uur laten intrekken en het er dan afvegen met water.
  Ik ga het vanavond zelf proberen, ben benieuwd naar de uitkomst!

  1. heb het ook met vernis van de action gedaan, maar gewoon een nacht laten intrekken.
   Gaat goed. Ik heb alleen met mn eigen printer geprint en nu lopen de kleuren een beetje door. ik ga het nog een keer proberen, maar dan print ik het uit op een laserprinter. kijken of de kleuren dan nog doorlopen.

 20. Je kan in plaats van gelmedium, ook Gesso, of houtlijm gebruiken!

  Houtlijm geeft het beste effect, en nadat je het papier er met water af hebt gerold, even goed laten drogen, dan zie je een witte laag, neem dan een beetje olie, slaolie of zo, of vernis, of haarlak, smeer het er over heen en je haalt de kleur weer op!

  Succes!

 21. mod podge, gel medium en gesso bij de action gekocht voor heel weinig.

 22. Ik heb het nu al diverse keren geprobeerd. Veel gel medium, weinig gel medium, met de vingers rullen en met een sponsje, lang laten drogen en kort lagen drogen maar er blijft steeds een witte waas over als het gedroogd is. Heb ook geprobeerd er een beetje olie over te strijken maar dat doet ook niets. Als ik nog verder wrijf komen er gaten in de afbeelding. Heeft iemand nog tips?

 23. Ik heb het geprobeerd, en het is echt super gelukt. Moest lang door wrijven voor ik alle papier eraf had, maar het resultaat is echt goed gelukt. Heb de foto zeker 24 uur op het gel medium laten zitten zodat de inkt echt de tijd had erin te trekken. Daarnaast ging de laatste witte vlekjes weg nadat ik er mod podge overheen had gedaan.

 24. Heel leuk idee dit! Ik vroeg me af of je zoiets ook met posters kan doen, heeft iemand hier ervaring mee? Of lukt dat niet omdat er vaak zo’n glanzend sticker laagje overheen zit?

  1. Als er een extra laag zit over het papier zal het denk ik niet lukken. Posters zijn ook meestal niet in spiegelbeeld geprint ๐Ÿ˜‰

 25. ik wrijf de randjes (verf eraf) de rest blijft goed zitten doe ik iets verkeerd?

  1. Dag Mirjam. Ik denk niet dat dat gaat lukken. Het is de bedoeling dat door de Gel Medium de inkt van het papier een beetje in het hout trekt. Door de laklaag kan het hout de inkt niet opzuigen. Ik denk dat Mod Podge misschien wel wat mogelijkheden kan bieden.

 26. Let op bij MDF… op MDF zit een soort vetlaag. Deze zul je eerst moeten verwijderen met MDF ontvetter o.i.d. Daarom kun je het normaal gesproken ook niet meteen schilderen.
  Dit, i.c.m. met de zuigende werking van MDF zou ik MDF gewoon helemaal afraden om te gebruiken. Goedkoop plaatje 3 mm triplex heeft al een mooie houtnerfstructuur, kost niets, makkelijk in vorm te (figuur) zagen etc. Daarnaast hangt dat evt ook met een lijstje nog mooi op ook…

  Succes

 27. Is er een techniek waarbij je een foto op een spiegel kan krijgen? Ik denk dat ik de foto dan als sticker moet laten afdrukken?
  Geeft iemand een goed idee hierover of ervaring hiermee? Tips welkom!

  1. Ik denk het niet. Ik heb het nooit geprobeerd. Haar gel is echt iets anders dan gel medium. Gel medium kan je bijvoorbeeld kopen bij de action, maar ook V&D, de bijenkorf of hobbywinkels verkopen het.

 28. Ik heb eerst hout bestreken met crea podge (action) en dan de uitgeprinte foto (inkjet) met een hoger contrast er opgeplakt. Dat op de verwarming leggen voor 2 a 3 uur en dan met en vochtig handdoekje afrullen. Daarna met een vochtig schuurspons voorzichtig de laatste witte waas weg te schuren. Als finishing touch spuitlak van de action er over heen en je hebt een mooi resultaat.

 29. Ik vind het heel verwarrend, er wordt gesproken over mod podge, gel medium, gesso en vernis gesproken. Wat wordt nu gebruikt om wat te doen? Ikzelf heb gesso van de action geprobeerd. Lang laten drogen 2x op canvas en 1x op hout. Beiden keren laat de foto los. Heb goed naar de voorbeeldfilmpjes gekeken en heb het niet anders gedaan. Ik snap het echt niet zo jammer. Kan iemand mij ee goede uitleg geven over de producten? Zelf heb ik dus gesso primer en acrylic vernis matt beiden van action.

  1. Dag Hermien,

   Om de foto op hout te plakken heb je eigenlijk alleen maar gel medium nodig. De mod podge(= vernis) heb je alleen maar nodig als je een beschermende laag over de overgebrachte foto wil aanbrengen zodat deze beter is beschermd tegen beschadigingen.
   Ik weet dat je op internet voorbeelden van het overbrengen van een afbeelding op hout of canvas kan vinden waarbij gesso wordt gebruikt om een afbeelding over te brengen. Ik heb dit zelf ook geprobeerd, maar dat is mij ook nooit goed gelukt. Daarom heb ik het in dit blogbericht niet over gesso.
   Als je bovenaan dit bericht bij de benodigde materialen kijkt en klikt op mod podge of gel medium kan je meer informatie vinden over de producten.

 30. waarom is mijn zwart wit foto helemaal rood geworden op het canvas

 31. Kun je ook iets anders gebruiken als gel medium? Ik ben naar de Action geweest maar die hadden dat spul niet. Kun je niet gewone lijm gebruiken?

  1. Hallo Jasper,
   Gel medium is wel bij de action te krijgen. De tube zit in een verpakking met twee andere soorten acrylmediums en staat bij de schilderspullen.
   Met gewone lijm zal het helaas niet gaan lukken.

 32. hallo

  kan ik ook eerst de plank hout wit maken. ik wil er namelijk een logo op maken maar dan moet de achtergrond wit zijn.
  zou ik dit kunnen sausen of juist verf gebruiken.. saus lijkt mij logischer.. iemand ervaring??

 33. Hallo kun je dit ook op berkenhout overbrengen? En als ik het goed begrijp,moet ik dus bestrijken met gel medium en coaten met mod podge als het papier eraf is?

 34. Hoi heb het geprobeerd het is zeker gelukt maar wil eigenlijk weten wat voor soort lak ken je gebruiken voor buiten (transparante spuitlak)ik wilde een mooie plank hout Voor buiten aan de muur maken

  Hoor graag uw antwoord

 35. Hoi,
  Ik heb het nu 2 keer geprobeerd, maar de afbeelding trekt niet goed in.
  Is het de bedoeling om een klein laagje papier te laten zitten of moet alles eraf zijn?

  1. Hoi Sanne,

   Wat is de ondergrond waarop je de afbeelding probeert over te brengen? Is deze misschien behandeld met lak/verf of beits?

  1. Hoi F,
   Je kan gewoon papier gebruiken om op te printen. Het mooist is als je de afbeelding met een laserprinter kan printen.

 36. Hoi wat moet ik gebruiken als ik de plank buiten.wil hangen
  Gr carolien

Comments are closed.

Kunstenaars Materialen Schilderen

Schildersezels: atelierezel, veldezel, tafelezel

Wat is een schildersezel? Een schildersezel is een houten of metalen standaard waarop je je schildersdoek vast kan zetten. Het gebruiken van een ezel maakt het makkelijker om het doek te beschilderen omdat je de ezel af kan stellen op je zit- of sta houding. Hierdoor krijg je minder of geen last van je spieren […]

Lees meer
Kunstenaars

Hoe maak je zelf gesso in 9 stappen?

Je kan Gesso kopen in de hobbywinkel, winkels voor kunstenaarsbenodigdheden of de action. Je bent al snel een hoop geld kwijt voor een klein beetje gesso. Dat geld kan je beter besteden aan goede verf of andere benodigdheden! Het is helemaal niet moeilijk om zelf Gesso te maken. Hieronder wordt uitgelegd wat je nodig hebt […]

Lees meer
Drukkunst Fotografie

Hoe kan ik een foto op glas plakken in 7 korte stappen?

Heb je een foto of afbeelding die je wel erg mooi vind? Zou je er wel eens wat meer mee willen doen? Er zijn meerdere mogelijkheden om de foto aan je vrienden en kennissen te laten zien. Je kan de foto groot uit laten printen op fotopapier, je kan hem op hout laten printen, je […]

Lees meer

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten