Drukken met een plaat gelatine

Ik kwam op internet iets leuks tegen: het drukken met een plaats gelatine. In tegenstelling tot bijvoorbeeld linosnede heb je hierbij geen drukpers nodig. Iedereen kan het! Onder het filmpje leg ik uit hoe je een plaat met gelatine maakt.

 

Als eerste moet je een plaat gelatine maken waar je de verf op kan doen om te drukken.Dit lijkt moeilijker dan het is. Ik keek er eerst een beetje tegenop, maar het bleek erg mee te vallen.

Als je het drukken leuk vindt, merk je dat er heel snel een heel schetsblok aan papier doorheen gaat. Er is veel meer mogelijk met de gelatineplaat dan ik in het filmpje laat zien. Je kan bijvoorbeeld stukken papier uitknippen en deze op de plaat leggen. Andere mogelijkheden laat ik nog wel eens een keer zien in een volgend filmpje.

De benodigdheden om de gelatineplaat te maken:

 1. Geur/smaakloze gelatine in poedervorm (de blaadjes werken niet goed) Dit is te koop bij de Makro in Nederland(per kg) of bij supermarkten in Duitsland.
 2. Een bakvorm/plaat
 3. Beslagkom
 4. Plasticfolie
 5. Water

Het maken van een gelatineplaat

 1. Zorg dat er een bakplaat klaar staat die volledig recht staat (met waterpas meten)
 2. In deze bakplaat doe je eerst de plasticfolie. Zorg dat dit zo strak mogelijk erin zet. Deze folie zorgt ervoor dat je de plaat makkelijk uit de vorm kan krijgen.
 3. Het ligt een beetje aan de grootte van de bakplaat hoeveel gelatine je nodig hebt. Je hebt voor 200 ml water 30 gram gelatinepoeder nodig. Voor de plaat die in het filmpje wordt gebruikt (A3 formaat) heb ik 90 gram gelatine gebruikt en dus in totaal 600 ml water.
 4. Deel de benodigde hoeveelheid water door twee. De ene helft blijft koud. De andere helft moet je aan de kook brengen.
 5. Los eerst de gelatinepoeder terwijl je roert met een garde op in het koude water dat bijvoorbeeld in een beslagkom zit.
 6. Giet daarna al roerend langzaam het warme water erbij. Zorg ervoor dat alles oplost. Er ontstaat een schuimlaag op de gelatine.
 7. Haal het schuim eraf door middel van een schuimspaan of een stuk papier en gooi dit in de vuilnisbak. NIET IN DE GOOTSTEEN! anders zal deze verstoppen!
 8. Wanneer het schuim eraf is, kan je de gelatine langzaam in de bakplaat gieten.
 9. Je ziet dat er nog belletjes met lucht zitten in de gelatine. Veeg met een stuk papier die ongeveer even breed is als de bakplaat voorzichtig deze belletjes aar de zijkant van de plaat.
 10. Laat de plaat eerst wat afkoelen en zet deze daarna in de koelkast om verder af te koelen. Dek deze dan wel even af met een laag plasticfolie en zorg dat niemand iets op de plaat legt terwijl deze in de koelkast ligt!
 11. Na een paar uur in de koelkast is de plaat klaar voor gebruik.

Het drukken met een gelatineplaat

De verf die ik gebruik in het filmpje is gewoon goedkope acrylverf. Deze heb ik verdund met wat water. De inktroller kan je kopen bij de hobbywinkel, maar je kan ook een lege fles wijn gebruiken om de verf te verspreiden. Verder heb ik wat kwasten gebruikt waarmee ik de verf op de plaat druppelde.

Het sjabloon dat op de plaat wordt gelegd is gemaakt met een lijmpistool. Een lijmpistool kan je bijvoorbeeld bij de Pipoos of de Action kopen. Dit sjabloon kan je vaker gebruiken.

Het papier dat ik heb gebruikt kwam van een schetsblok. Dit papier is niet ideaal omdat dit gaat golven/bollen door het vocht in de verf. Het is beter om papier te gebruiken voor aquarelverf.

Het bewaren van de gelatineplaat

Na het drukken kan je de plaat schoonmaken door bijvoorbeeld met oude reclamefolders alle verf van de plaat af te halen.

Vervolgens pak je de plaat in met plasticfolie en leg je de plaat in de koelkast (eventueel in de bakplaat). Zorg ervoor dat je niks bovenop de plaat zet omdat dit een afdruk achter laat (tenzij je hier eens mee wil experimenteren natuurlijk 😉

Op deze manier kan je de plaat lang bewaren. Het schijnt dat de plaat op een gegeven moment een beetje gaat schiften. Hier kan je ook nog leuke afdrukken mee maken. Wanneer er niks meer te beginnen is met de plaat kan je deze smelten en er weer een nieuwe plaat mee maken.

Ik heb nog gelatinepoeder over, dus als je het ook eens wil proberen kan je even contact opnemen en dan kan ik iets opsturen

This entry was posted in Drukkunst, Gemengde technieken and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply

*