Schildersezels: atelierezel, veldezel, tafelezel

Wat is een schildersezel?

Een schildersezel is een houten of metalen standaard waarop je je schildersdoek vast kan zetten. Het gebruiken van een ezel maakt het makkelijker om het doek te beschilderen omdat je de ezel af kan stellen op je zit- of sta houding. Hierdoor krijg je minder of geen last van je spieren en kan je langer door schilderen!
De schildersezel is aan zijn naam gekomen doordat ezels vroeger als lastdier werden gebruikt. De schildersezel draagt de “last”, het schilderij, voor de schilder.Soorten schildersezels

Iedere artiest heeft andere voorkeuren voor zijn of haar ezel. De een trekt er graag op uit om in de buitenlucht te schilderen terwijl een andere het liefst als hobby aan de keukentafel schildert. De ene artiest werkt liever met hele grote doeken, terwijl de andere kleine schilderijtjes maakt van 10 x 10 centimeter. In het verleden zijn daardoor meerdere soorten schildersezels bedacht die je hiervoor kan gebruiken.

Atelierezels

Atelierezels zijn vaak grote en zware ezels. Deze ezels zijn gemaakt om in een atelier te blijven staan en niet om de ezels vaak te verplaatsen. Op atelierezels kun je grote doeken gebruiken. Grote schildersdoeken zijn van zichzelf al redelijk zwaar en worden alleen maar zwaarder als je er verf op schildert. Om het gewicht te dragen is een zware ezel nodig.
Er zijn twee verschillende soorten atelierezels. De ene heeft een H-vormig frame aan de onderkant van de ezel. Dit frame zorgt voor veel stabiliteit. De andere soort heeft drie poten. Dit zijn wat lichtere en makkelijker te verplaatsen ezels. De driepotige ezels zijn ook wat kleiner. Wanneer je geen eigen atelier hebt en alleen voor de hobby schildert is een driepotige ezel het handigst.

Veldezels

Veldezels zien er meestal uit als een soort statief dat je gebruikt voor fotografie. Een veldezel kan van hout zijn, maar ook van een licht gewicht metaal en heeft uitschuifbare poten. Door deze uitschuifbare poten kan je op onregelmatige grondoppervlaktes de ezel toch stabiel neerzetten. Een veldezel is ideaal wanneer je er graag op uit trekt om mooie plekken te vinden om na te schilderen.
Er bestaan ook veldezels die aan een kist vastzitten. In deze kist kan je je schildersbenodigdheden opbergen zodat je alles makkelijk mee kan nemen. Het nadeel van dit soort veldezels is het gewicht.

Tafelezels

Tafelezels zijn kleine schildersezels die makkelijk op een tafel kunnen staan. Dit zorgt ervoor dat je gewoon aan de eettafel kan schilderen zonder dat je last krijgt van je houding tijdens het schilderen.
Er zijn verschillende soorten tafelezels. Je kan tafelezels krijgen in de vorm van een driepoot, een kistezel of een ezel met h-profiel aan de onderkant. Alle drie de soorten modellen zijn hierboven al aan bod gekomen, alleen zijn tafelezels de kleinere vorm daarvan.

Andere toepassing van schildersezels

Naast het schilderen met behulp van een ezel worden schildersezels ook vaak gebruikt om promotiemateriaal te presenteren. Dit zijn vaak goedkope, simpele en lichte ezels omdat ze geen zware schildersdoeken hoeven te dragen. Dit kunnen sta-ezels zijn, maar ook kleine tafelmodellen.

Schildersezel kopen?

Je kan alle soorten schildersezels kopen in verschillende prijsklassen. Tafelezels en lichte veldezels zijn vaak het goedkoopst. Atelierezels zijn duurder doordat deze groter en steviger zijn. De atelierezels met H-profiel zijn over het algemeen het duurst.
Je kan ezels kopen bij hobbywinkels, winkels met kunstenaarsbenodigdheden, de Xenos, maar ook online bij bijvoorbeeld Bol.com.

Schildersezel zelf maken?

Het is niet moeilijk om zelf een schildersezel te maken. Een tafelezel is heel snel in elkaar te zetten. Met wat resthout en een scharnier kan je al een heel eind komen om een hele kleine en simpele tafelezel in elkaar zetten. Later zal dit bericht nog worden aangepast met een instructie voor het maken van een simpele tafelezel.

This entry was posted in Kunstenaars, Materialen, Schilderen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply

*