Kunstroute Groot Scheveningen 5 en 6 oktober 2013

De stichting ART&JAZZ zal op 5 oktober en 6 oktober een weekeinde kunstroutes organiseren.
De naam Kunstroute Open Haven Dag die wij voor 1 juli 2013 gebruikte, kunnen we helaas nu niet meer noemen omdat de organisatie OHD heeft besloten dit jaar geen actviteiten te doen. Het evenement zal wel volgend jaar plaatsvinden en dan zullen wij ook weer samenwerken.

De Kunstroute Groot Scheveningen is over twee dagen in het gehele Stadsdeel Scheveningen. Diverse kunstenaars zullen in samenwerking met ART&JAZZ hun atelier openstellen, workshops organiseren en lezingen houden over hun eigen werk. Daarnaast zijn er ondernemers die demonstraties doen of exposeren kunst. Diverse locaties die normaliter niet te bezichtigen zijn kun je binnenlopen en je zult iets van kunst in Scheveningen vinden.

Het inschrijfformulier Open Haven Dag 2013 vind je onder aan de pagina.
Deadline 1 september 2013.

Bezoekers kunnen actief deelnemen aan diverse kunstdisciplines zoals beeldhouwen, schilderen, boetseren, e.d. Voor kinderen worden speciale workshops georganiseerd. Dit jaar zullen er allerlei verrassingen zijn die in samenwerkingen met bedrijven en kunstenaars gerealiseerd worden.
In het Havengebied zijn ook veel bedrijven die kunstenaars exposeren, zoals: restaurants of een bedrijf die graag kunst ziet in zijn kantoor (voor meer informatie klik hier).

De Kunstroute wordt in beeld gebracht door middel van een kaart met plattegrond waarop de verschillende activiteiten worden omschreven, en de routes ingetekend zijn. Deze kaart wordt in grote oplagen verspreid over Den Haag en omstreken (3.000 stuks). Daarnaast staat deze kaart en de relevante informatie breder vermeld op de website.

De Kunstroute was geinspireerd op een bestaande historische wandeling “De Haringroute” in Scheveningen rond de haven. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met de heer Louk de Koning, expert op dit gebied. Hij gaf twee lezingen over  “De geschiedenis van de Scheveningse haven” in Rootz at the Habour op de zolder. Daarnaast was ook Angelique Schipper, accordeoniste, aanwezig en gaf twee optreden met verhalen over Scheveningen en “de Tijdsgeest”.
In Rootz at the Habour was het gehele weekeinde een expositie van kunstenaars. Op zondag werd hier de Kunstroutes 2012 afgesloten om 18:00uur een borrel en daarna gezellig eten.

In combinatie met deze route maken fotografen Dorien Kleinloog en Jacintha van Beveren een spoorzoekwedstrijd die in het noordelijke gebied van de Boulevard tot aan de Keizerstraat wordt uitgezet en waar jong en oud aan kan deelnemen. Flyers hierover bij Rootz en bij VVV-kantoor De Pier.

De Kunstroute zal een belangrijk deel van het stadsdeel Scheveningen omvatten. Ook zullen kunstenaars die buiten de “mainstream” van kunstbeoefenaars vallen, deelnemen aan de kunstroute, zoals: de Vloek, Trent Forward, De School, maar ook plaatselijke galeries zoals Sophie Maree. Daarmee beogen we diverse groepen kunstenaars en kunststromingen met elkaar te verbinden. Chizone doet dit jaar voor het eerst mee en wij hopen op een langdurige en intense samenwerking op alle gebieden: van kunst in al zijn disciplines tot maatschappelijk culturele activteiten.

Met deze opzet willen we de kunstbeoefening in brede zin, niet alleen voor de Scheveningers maar ook voor een groter publiek, beschikbaar en toegankelijk maken. De toegang is gratis en zeer laagdrempelig, en gericht op jong en oud. We hopen hiermee een brede uitstraling te bereiken.

Naast open ateliers, optreden, lezingen, workshops, wordt er muziek gemaakt. Kunstenaars exposeren bij ondernemers, zoals restaurants en bedrijven die dan geopend zijn, en er zijn diverse workshops en demonstraties georganiseerd door kunstenaars. Voor kinderen is in het kader van een cultuureducatief programma speciale activiteiten. De scholen worden hierover geïnformeerd. Daarmee willen we ook kinderen niet alleen passief maar via een interactieve aanpak enthousiasmeren voor cultuur.

Scheveningen & Co geeft duidelijk aan wat je hier gaat beleven: grotere locaties gaan open waar van alles is te doen. Het Raphaelhuis of ook wel Rudolf Steiner op de Nieuwe Parklaan, heeft de gehele dag een expositie van 9 plaatselijke kunstenaars en muziek van Anselma Bueler en Bart van Riemsdijk. Ook zijn er rondleidingen door kunsthistoricus Brenda Gerritsen en lezing over “Het ontstaan en geschiedenis van het Raphaelhuis” om 10, 11 en 15uur.

In Chizone, die dit jaar voor het eerst deelneemt, is er een grootse expositie van internationale kunstenaars, muziek en art-performance, proeverij en meer.

Ook kunstenaars collectief “De School” op de Doornstraat doet mee met meer dan 7 kunstenaars die demonstraties geven
en open atelier hebben. Als het weer meezit en het zonnetje schijnt zal men in de prachtige tuin het een en ander organiseren.

Op de Pier een workhop buitenschilderen door Anneloes Groot, die haar atelier daar heeft. En natuurlijk de fotoexpo van Dorien Kleinloog en Jacintha van Beveren. Daaraan is een fotospeurtocht gekoppeld waarvoor je de flyers kan vinden bij VVV op de Pier.
Er zijn nog veel open ateliers. Kijk op de plattegrond en maak je eigen route voor een prachtige kunstige zondag!

De afsluiting van de Kunstroutes 2012 wordt zoals gewoonlijk gezamelijke met alle kunstenaars en andere afgesloten. Dit jaar zullen we in Rootz at the Habour, Dr. Lelykade 33, op 7 oktober om 18.00uur samenkomen en gezamelijk eten.

Bron: http://www.artandjazz.nl/

This entry was posted in Kunstroute and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply

*