Wat is gesso?

Gesso is een soort primer die je op allerlei oppervlaktes kan aanbrengen zodat de verf niet wordt opgezogen of afgestoten door het oppervlakte. Gesso is niet doorzichtig. Gesso is wit en droogt ook wit op.

Wat kan je met gesso?

Gesso kan je aanbrengen op canvas, hout, glas, maar ook metaal.

Door gesso op bijvoorbeeld glas aan te brengen, kan je vervolgens met gewone acrylverf er overheen schilderen. Het is dan wel belangrijk om een beschermlaag over het beschilderde glas te doen omdat er anders de kans is dat bij het schoonmaken de gesso los laat.

Je kan gesso ook vermengen met acrylverf. Hierdoor wordt de kleur van de acrylverf wel iets lichter door het gips in de gesso. De verf wordt er wel wat zwaarder door. Denk ook eens aan het toepassen van een schildersezel als je op schildersdoek werkt!

Een andere manier om gesso te gebruiken is om verf wat dikker te maken en daardoor meer structuur in je schilderij te brengen. Een idee hierbij is om wat (gebruikte en droge) gemalen koffie te vermengen met de gesso en de verf. Hierdoor ontstaat een zandachtige schilderbare maar dikke structuur.

Zelf gesso maken?

Het is niet moeilijk om zelf gesso te maken. Er zijn maar een aantal ingrediënten die je nodig hebt. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je zelf eenvoudig gesso kan maken.

Waar koop je gesso?

Gesso is te koop bij de Action, hobbywinkels zoals Pipoos of winkels met kunstenaarsbenodigdheden. Via Bol.com kan je eenvoudig en snel gesso in huis hebben.

This entry was posted in Gemengde technieken, Materialen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply

*