Hoe kan ik een foto op hout plakken in 8 stappen?

Heb je een foto gemaakt die je wel erg mooi vind? Zou je er wel eens wat meer mee willen doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden om de foto aan je vrienden en kennissen te laten zien. Je kan de foto groot uit laten printen op fotopapier, je kan hem op hout laten printen, je kan hem op canvas laten printen, je kan hem op glas laten printen of je kan hem op allerlei metalen laten printen.
Je kan hem ook zelf ergens op plakken! Denk bijvoorbeeld ook eens aan het overbrengen van de foto op een t-shirt. Of anders het overbrengen op glas.

Het is het makkelijkste om de foto op de sturen naar een website die vervolgens de foto ergens op printen waarna ze hem bij je thuis afleveren. Er zijn vele mogelijke websites die dit doen. Het kan creatiever!

Je kan ook je foto zelf ergens op plakken. Dat is makkelijker dan je denkt! Als je het gewoon een keer wil proberen om een foto op hout te plakken zonder dat je er allerlei spullen voor moet kopen kan je beter kijken op deze pagina. Je kan het ook iets professioneler en duurzamer aanpakken en het onderstaande stappenplan volgen.Welke materialen heb je nodig?

Om je foto op een stuk hout te plakken heb je de volgende materialen nodig:

  1. een mooie digitale foto/scan/afbeelding
  2. een laserprinter
  3. printerpapier
  4. mod podge
  5. gel medium
  6. een grote (grove) kwast
  7. een stuk hout met een recht oppervlakte waarop je de afbeelding wil overbrengen.

Stap 1

Print de foto/scan/afbeelding in spiegelbeeld uit met de laserprinter op het gewone printerpapier. Het is belangrijk dat je een laserprinter gebruikt, omdat die op een andere manier print dan een gewone bubblejet printer. Het verschil zit erin dat bij een laserprinter  het kleurenpoeder op het papier wordt gebrand. Bij een bubblejet printer wordt vloeibare inkt op het papier gespoten.
In de volgende stap gaan we een laag aanbrengen die ervoor zorgt dat de inkt wordt overgenomen op het stuk hout. Wanneer de de foto scherp wil overbrengen kan je het beste een laserprinter gebruiken. Bij een bubblejet printer zal de inkt te veel vermengen met het goedje en daardoor uitlopen zodat de foto wat onscherper wordt. Wanneer je het effect van uitgelopen inkt juist leuk vindt, kan je natuurlijk ook eens proberen om een print met een bubblejet over te brengen.

Let erop dat je de foto/scan/afbeelding in spiegelbeeld print. De foto wordt overgenomen op het hout zoals je hem erop legt. Wanneer je de foto niet in spiegelbeeld print, kunnen letters verkeerd om komen te staan. Je kan de afbeelding in elk fotobewerkingsprogramma in spiegelbeeld zetten en printen. Het kan ook in MS Word.

Stap 2

Leg het stuk hout voor je neer. Pak de kwast en het potje/tube gel medium. Smeer het stuk hout in met wat gel medium. Let op dat je het oppervlakte goed insmeert met de gel medium. Je moet ook weer niet te veel gebruiken.

Stap 3

Leg de geprinte foto/scan/afbeelding met de geprinte kant naar beneden op het hout en zorg dat je alle luchtbelletjes tussen het papier en het hout naar de zijkanten veegt zodat de foto goed aansluit op het hout.

Stap 4

Laat alles een nacht lang drogen zodat de inkt uit het papier wordt gezogen en op het hout terecht komt.

Stap 5

Maak het papier goed nat met een zachte spons. Wrijf hierna voorzichtig het papier van het hout af. Let erop dat je niet te hard drukt omdat je anders de inkt die op het hout is overgebracht eraf veegt.
Veeg alle papierrestjes van het stuk hout af en ga door naar de volgende stap!

Stap 6

Pak het potje met mod podge en smeer het oppervlakte met een schone kwast in om een transparante vernis/lak laag over de foto aan te brengen. De mod podge is verkrijgbaar in een matte of een glimmende variant. Je moet zelf maar even kijken wat je het mooiste vindt.

Stap 7

Laat alles nog een keer drogen.

Stap 8

Zet het stuk hout met de foto op een mooie plek in je huis neer zodat iedereen hem kan bewonderen ๐Ÿ˜€

Laat even weten in de reacties op dit bericht of het gelukt is!

Wanneer je een voorbeeld wil zien van het plakken van een foto op hout kan je op de deze pagina een filmpje kijken waarbij de bovenstaande manier wordt gebruikt.

This entry was posted in Drukkunst, Fotografie, Kunstenaars, Schilderkunst and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

61 Responses to "Hoe kan ik een foto op hout plakken in 8 stappen?"

Leave a reply

*