Hoe kan ik een foto op glas plakken in 7 korte stappen?

Heb je een foto of afbeelding die je wel erg mooi vind? Zou je er wel eens wat meer mee willen doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden om de foto aan je vrienden en kennissen te laten zien. Je kan de foto groot uit laten printen op fotopapier, je kan hem op hout laten printen, je kan hem op canvas laten printen, je kan hem op glas laten printen en je kan hem op allerlei metalen laten printen.
Je kan hem ook zelf ergens op plakken! Denk bijvoorbeeld ook eens aan het overbrengen van de foto op een t-shirt.

Het is het makkelijkste om de foto op de sturen naar een website die vervolgens de foto ergens op printen waarna ze hem bij je thuis afleveren. Er zijn vele mogelijke websites die dit doen. Het kan creatiever!

Je kan ook je foto zelf ergens op plakken. Dat is makkelijker dan je denkt! Als je het gewoon een keer wil proberen om een foto op hout te plakken zonder dat je er allerlei spullen voor moet kopen kan je beter kijken op deze pagina. Een iets professionelere en duurzamere manier om een foto op hout te plakken vindt je op deze pagina.

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd wat je nodig hebt en wat je moet doen om een foto of afbeelding over te brengen op glas of bijvoorbeeld een spiegel.

Welke materialen heb je nodig?

Om je foto of afbeelding op glas te plakken heb je de volgende materialen nodig:

  1. een mooie digitale foto/scan/afbeelding
  2. een laserprinter
  3. printerpapier
  4. een bureau of iets van een werkblad dat recht is en een beetje vies mag worden
  5. Transcryl
  6. een kwast
  7. een bakje of iets dergelijks waar de afbeelding in past
  8. warm water
  9. een stuk glas of een spiegel waar je de afbeelding op wil overbrengen

Stap 1

Print de foto/scan/afbeelding uit met de laserprinter op het gewone printerpapier. Het is belangrijk dat je een laserprinter gebruikt, omdat die op een andere manier print dan een gewone bubblejet printer. Het verschil zit erin dat bij een laserprinter het kleurenpoeder op het papier wordt gebrand. Bij een bubblejet printer wordt vloeibare inkt op het papier gespoten.
Wanneer de de foto scherp wil overbrengen kan je het beste een laserprinter gebruiken. Bij een bubblejet printer bestaat de kans dat de inkt te veel vermengt met het goedje wat we gebruiken in stap 3 en daardoor zal uitlopen zodat de foto wat onscherper wordt. Wanneer je het effect van uitgelopen inkt juist leuk vindt, kan je natuurlijk ook eens proberen om een print met een bubblejet over te brengen.

Stap 2

Vervolgens knip of snij je de foto of afbeelding mooi uit waarbij je netjes langs de randjes knipt of snijdt.

Stap 3

Leg de uitgeknipte afbeelding met de goede kant boven op een rechte ondergrond (die een beetje vies mag worden)
Breng met een kwast drie tot vijf lagen Transcryl aan op de afbeelding. Dit doe je gewoon aan de voorkant van de afbeelding die je uiteindelijk wil zien. Laat alles wel goed drogen tussen het aanbrengen van iedere laag. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding er mooier uit komt te zien.

Stap 4

Wanneer je de lagen Transcryl heb opgebracht en de afbeelding goed droog is pak je de bak erbij en vul je deze met warm water.

Stap 5

Leg de uitgeknipte afbeelding in het warme water. Laat de afbeelding 30-40 minuten in het warme water liggen.

Stap 6

Haal de afbeelding uit het water en leg het op zijn kop op je bureau of werkblad. Vervolgens veeg je voorzichtig het papier van de afbeelding af. Het papier laat vanzelf los. Om het mooiste effect te krijgen moet wel al het papier van de afbeelding af zijn.

Stap 7

Je houdt nu een doorzichtige afbeelding over. Je kan door een dun laagje Transcryl aan te brengen op de achterkant van de afbeelding de afbeelding plakken op een glazen oppervlakte.

Laat hieronder weten of het is gelukt!!

This entry was posted in Drukkunst, Fotografie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to "Hoe kan ik een foto op glas plakken in 7 korte stappen?"

Leave a reply

*