Hoe kan ik een foto op stof plakken in 12 korte stappen?

Heb je een foto of afbeelding die je erg mooi vind? Je zou eens kunnen denken om meer te doen met deze afbeelding. Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden. Je zou de afbeelding zelf op hout kunnen overbrengen of je kan de afbeelding via een website op hout, plexiglas of canvas laten drukken.
Je kan hem ook zelf op een stuk stof drukkken! Dit kan een t-shirt zijn, maar bijvoorbeeld ook een kussensloop of dekbedovertrek. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een afbeelding overbrengt op een t-shirt of ander textiel. Je hebt er niet heel veel voor nodig en het is ook niet moeilijk.

Welke materialen heb je nodig?

Om de afbeelding over te brengen op stof heb je de volgende materialen nodig:

  1. een digitaal plaatje/foto/afbeelding
  2. transferpapier (voor lichte of donkere stof)
  3. een inktjet/bubblejet printer (geen laserprinter)
  4. (optioneel) een stukje karton/dun plankje hout
  5. schaar/sharpy/knutselmesje
  6. strijkbout (en strijkplank)
  7. bakpapier

Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe je een afbeelding overbrengt op stof.

Stap 1

Zoek een plaatje uit dat je op een t-shirt of ander stuk stof/textiel wil overbrengen. Vergroot het plaatje eventueel.

Stap 2

Print het plaatje eerst uit op normaal papier. kijk of het plaatje er mooi uit ziet om op de stof over te brengen. Bij het vergroten van plaatjes kan het zijn dat de afbeelding nblokkerig wordt. Op deze manier kan je eerst even checken of de afbeelding wel mooi is. Een aandachtspunt is wel dat wanneer je een grote afbeelding hebt en deze wil overbrengen het mogelijk is dat wanneer je het t-shirt of de stof (te vaak) wil wassen dat deze gaat breken en dan minder mooi wordt.

Stap 3

Is het plaatje mooi genoeg? Spiegel het plaatje dan via een computerprogramma. Dit is niet moeilijk en kan zelfs met Paint. Print het plaatje eventueel nog een paar keer uit en leg het plaatje op de stof om te bepalen waar je het plaatje precies wil hebben.

Stap 4

Pak nu het transferpapier erbij. Dit papier heeft over het algemeen gewoon A4 formaat en past dus in iedere printer. Lees de beschrijving van het transferpapier goed. Er kan verschil zitten in de manier van gebruiken tussen verschillende merken. Ook kan je hier informatie vinden over de mogelijkheden om het t-shirt/de stof te wassen. Hou bij onderstaande stappen de gebruiksaanwijzing van het transferpapier in de gaten.

Stap 5

Print de afbeelding (in spiegelbeeld) uit op het transferpapier. Je kan 1 grote afbeelding of meerdere kleine afbeeldingen op het papier printen. Laat de inkt goed drogen.

Stap 6

Knip of snij de afbeelding uit. Gebruik hiervoor een schone snijplank of in ieder geval een harde ondergrond waarbij het niet erg is als je er een kras in maakt met je mesje. Zorg ervoor dat je een randje van ongeveer 2-3 milimeter overlaat aan de buitenkanten van de afbeelding.

Stap 7

Laat de strijkbout opwarmen (niet de stoomfunctie).

Stap 8

Bepaal waar je de afbeelding op t-shirt of de stof wil hebben. Pak het stuk karton of houten plankje erbij en dit onder het plaatje. Je hebt namelijk een harde ondegrond nodig om het plaatje mooi over te brengen op de stof. Het is niet perse nodig om dit te doen. Je zou de stof ook op de grond kunnen leggen. Zorg er in ieder geval voor dat de stof goed strak ligt door de stof eventueel te strijken waar je de afbeelding wil overbrengen.

Stap 9

Strijk vervolgens de afbeelding volgens de aanwijzingen op de verpakking van het transferpapier op de stof. Meestal moet je wel goed drukken op de strijkbout om het mooiste resultaat te krijgen.

Stap 10

Zet allereerst de strijkbout veilig weg en trek eventueel de stekker eruit. Laat de stof met het transferpapier erop goed afkoelen.

Stap 11

Haal als alles is afgekoeld voorzichtig het transferpapier van de afbeelding af. Als je alles goed hebt gedaan, blijft de afbeelding helemaal op de stof zitten. Als dit niet het geval is, kan je het transferpapier er weer even terug op doen en er nog een keer met de strijkbout overheen. Blijf niet trekken aan het transferpapier, maar haal deze daarom echt voorzichtig van de afbeelding af andeers kan de afbeelding scheuren.

Stap 12

Leg een stuk bakpapier over de overgebrachte afbeelding heen. Pak nogmaals de warme strijkbout (of laat hem eerst weer warm worden) en strijk nog een halve minuut over de afbeelding heen waarbij je kleine rondjes maakt. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding langer mooi blijft.Zorg ervoor dat je de stof nog steeds op de harde ondergrond hebt liggen.  

Laat alles afkoelen en bewonder je mooie overgebrachte afbeelding!

This entry was posted in Drukkunst and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply

*