Stap voor stap tekenen van een stadsgezicht

Het is een tijdje wat rustiger geweest op de Dawnlight. De feestdagen zijn inmiddels afgelopen. We hebben weer nieuwe inspiratie op kunnen doen om weer eens lekker creatief bezig te  zijn!


Vandaag wil ik het hebben over het stap voor stap tekenen van een stadsgezicht. Je kan natuurlijk een bestaand stadsgezicht natekenen. Je kan gewoon uit het raam kijken en je eigen straat natekenen. Of je zoekt een park of watertje op en je tekent de skyline van je eigen stad. Een veel gemaakte “fout” bij natekenen is dat je alles zo perfect mogelijk wil tekenen. Dat kan lukken, maar dan ben je ook een hele tijd bezig. Het zal je dan veel frustratie opleveren om alles zo perfect mogelijk na te tekenen. Ook tekeningen die minder precies zijn, kunnen erg mooi zijn.

Ik heb het anders gedaan. Ik heb er zelf een bedacht. Dat heeft wel wat. Dan kan je lekker je eigen wereldje tekenen zoals deze in je hoofd zit. Dan kan je ook minder fout doen 😉

Hieronder een voorproefje van het eindresultaat. Ik zal je meenemen in de 10 (denk)stappen die ik heb gezet om tot mijn uiteindelijke tekening te komen. In de eerste instantie had ik het idee om alleen een skyline te tekenen. Al vrij snel veranderde dat. Het werd een stukje stad met een mooi uitzicht 😉

stap 10 eindresultaat

stap 10 eindresultaat

 

Stap 1: Ik ben begonnen met het tekenen van één huizenblok met voortuinen en een straat ervoor. Omdat mijn idee was om een skyline te maken, heb ik niet heel veel details toegevoegd aan het huizenblok.

Stap 1 huizenblok 1

Stap 1 huizenblok 1

Stap 2: Één huizenblok zou nog geen skyline maken. Er moesten dus meer huizen bij. Het volgende huizenblog heb ik er toen bij getekend.Dit waren weer hele andere huizen dan het eerste huizenblok. Ze zijn een verdieping hoger, maar qua uiterlijk passen ze wel bij het eerste blokje met huizen.

stap 2 huizenblok 2

stap 2 huizenblok 2

Stap 3: De volgende stap was het tekenen van een flat. Van tevoren had ik nog geen idee hoe de flat eruit moest komen te zien. Ik ben dus begonnen met het tekenen van een blok. Omdat ik wel een iets spannendere flat wilde tekenen, heb ik er “happen” uit gehaald zodat het gebouw een iets leukere vorm kreeg.

stap 3 flat

stap 3 flat

Stap 4: Daarna verzon ik een parkje tegenover de flat. De flat heeft geen balkons voor de bewoners, dus zou het wel leuk zijn om een parkje te hebben tegenover de flat om op uit te kijken. Ook moeten de bewoners van de flat hun auto kwijt. Het kleine weggetje vanaf de straat naar de zijkant van de flat (met slagbomen, maar die zie je niet zo duidelijk) gaat naar de parkeerkelder onder de flat.

stap 4 openbare ruimte

stap 4 openbare ruimte

Stap 5: Hierna ben ik verder gegaan met het parkje verder vorm te geven. Ook bedacht ik me ineens dat de mensen in de eerste twee blokken met huizen hun auto niet in de straat zouden kunnen parkeren. Daarvoor moest er dus een parkeerterrein komen. Ik vond het saai om een rechthoekig parkeerterrein te maken. Het is daarom een driehoekig parkeerterrein geworden.

stap 5 parkeerplaats

stap 5 parkeerplaats

Stap 6: Ik besloot dat het kleine gebiedje genoeg bebouwd was. Ik heb daarna een weg er omheen getekend en een horizon bepaald. Het leek me wel een leuk idee om een leuk uitzicht te maken. Ik kwam op het idee dat het buurtje aan de kust zou liggen. De weg er omheen zou een soort promenade worden waar mensen bijvoorbeeld hun hond uit kunnen laten of leuk kunnen uitkijken naar boten die voorbij varen of de zonsopkomst 😉

stap 6 promenade

stap 6 promenade

Stap 7: De volgende stap was het tekenen van de zon. Maar bij de kust heb je ook andere dingen nodig. Iets verderop tekende ik daarom een vuurtoren. We moeten niet hebben dat de boten tegen de kust op varen hè! Bij zee horen boten. Ik heb drie verschillende boten getekend.

stap 7 zon en boten

stap 7 zon en boten

Stap 8: Water is altijd in beweging. Langs de kust staat altijd wel een beetje wind. Wind en stroming betekenen golven! De volgende stap was het tekenen van de golven die ervoor zorgden dat het water ook op water begon te lijken.

stap 8 golven

stap 8 golven
Stap 9: Water en bootjes zijn wel leuk allemaal, maar meestal zijn er wel wat wolken aan de hemel te zien. Dat is de volgende stap. Wolken laten zich niet tegenhouden door de zonnestralen. Wolken kunnen ook voor de zon langs gaan. Het is niet heel realistisch om alleen wolken rondom de zon te tekenen. Al ligt dat natuurlijk ook een beetje aan het weer.

stap 9 wolken

stap 9 wolken

Het was voor mij de eerste keer dat ik wolken echt probeerde te tekenen. Wolken natekenen door naar de lucht te kijken is heel lastig. Ze zijn altijd in beweging. Als je net naar boven hebt gekeken om de vormen van de wolk te bekijken om ze daarna te tekenen en daarna weer omhoog kijkt, kan de wolk er weer heel anders uit zien. Eigenlijk maakt dat het tekenen van wolken niet zo heel moeilijk. Het maakt niet heel veel uit hoe je ze tekent. Misschien dat ik in een volgende blog eens uitleg hoe ik de wolken in deze tekening heb getekend.

Stap 10: Ik besloot dat er nog meer wolken moesten komen! Ook besloot ik nu om sommige lijnen iets duidelijker te maken en de grote flat wat meer structuur te geven. Toen vond ik dat de tekening voor dit moment wel af was. Heel misschien ga ik er later nog mee verder om nog meer details te tekenen. Er loopt bijvoorbeeld niemand op straat. Dat kan eigenlijk niet in een stad 😉

stap 10 eindresultaat

stap 10 eindresultaat

 

 

This entry was posted in Dawnlight, Tekening, Tekenkunst and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to "Stap voor stap tekenen van een stadsgezicht"

Leave a reply

*